familie wapen sorberio stofhappers

start home
over sorberio links gastenboek E-mail poll forum
 
    home zk


 
 
 
  

PV excursie naar Gent

Geslaagde combinatie van cultuur en culinair!

Op 20 oktober 2006 genoten een 30-tal leden van de PV van Zeeland Kozijnen van een geslaagde avond cultuur en culinair in Gent. De samenkomst was bij het Jacob van Artevelde standbeeld op de Vrijdagsmarkt.
Door het grote aantal deelnemers werden we gesplitst in 2 groepen, ieder met een eigen zeer gemotiveerde gids.
Het was de bedoeling in 4 verschillende restaurants een gerecht te gebruiken. De weergoden waren ons gezind want de enige plensbui was tijdens het bezoek aan een restaurant.
Tussen de maaltijden door werd er gewandeld door het prachtige Gent ( door de Gentenaren trots geroemd als de mooiste stad van Europa) met zijn mooie kerken  zoals de Sint-Jacobskerk, Sint-Nicolaskerk, het Belfort en de romantische intact gebleven oude steegjes waar de woningen een hele tijd verwaarloost waren maar nu allemaal worden opgeknapt, velen hiervan onder monumentenzorg.
Hier treft men nu heel veel trendy restaurantjes en bars.
De gidsen brachten ons op ludieke wijze wat geschiedenis en legendes bij over Gent.
Zo kwamen we te weten waar het woord "braderie" vandaan komt, even als het gezegde "stinkend rijk".
Vroeger werden rijke lieden begraven in de kerk maar omdat de graven soms niet helemaal goed gesloten waren gingen de lijken na verloop van tijd stinken.... vandaar.
Eveneens werd ons het ontstaan van de nu zo beroemde jaarlijkse 10-daagse Gentse feesten verteld.
Deze feesten waren oorspronkelijk bedoeld voor de Gentenaren zelf maar worden nu bezocht door duizenden bezoekers uit alle delen van het land alsook vele Nederlanders.
Gent heeft sinds een paar jaar een lichtplan waardoor alle monumentale gebouwen prachtig verlicht zijn bij avond.
Tussen al die cultuur werden we in verschillende leuke restaurantjes verwend met diverse culinaire hoogstandjes, waaronder heerlijke mosselsoep en sappige eendenborst.
Op het einde van de wandeling kwamen de 2 groepen samen om in het laatste restaurant van het zalige nagerecht te genieten.
Na nog enige drankjes toog iedereen naar huis met een mooie herinnering aan de prachtige stad Gent, velen met de bedoeling hier spoedig nog eens terug te komen.

Marianne
skol
Alex krijgt uitleg waar het woord "skol" vandaan komt
deur
De deuren van Tinga staan zelfs in Gent ten toon als een bezienswaardigheid
galgenhuisje
Het beruchte galgenhuisje
gracht
Eén van de vele grachten
groep
Uitleg over de verlichting